jueves, julio 29, 2021
Inicio Local Visita guiada a l’Arxiu Històric de Sabadell, amb motiu del Dia Internacional...

Visita guiada a l’Arxiu Històric de Sabadell, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

Demà, 9 de juny, es torna a commemorar el Dia Internacional dels Arxius, una cita que se celebra arreu del món coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA), el 1948, sota els auspicis de la UNESCO. Durant els darrers anys els actes commemoratius d’aquesta diada s’han estès durant la Setmana Internacional dels Arxius, que enguany porta el lema de #empoderarelsarxius.

Amb motiu d’aquesta celebració, el proper dissabte, 12 de juny, l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) obrirà les portes a tots els ciutadans que vulguin fer una visita a la Casa Ponsà per conèixer de primera mà com és l’arxiu de la ciutat i quines són les tasques que s’hi desenvolupen. És una ocasió ideal perquè els professionals dels arxius mostrin el paper rellevant que tenen aquestes institucions en la vida de les persones, mostrant també la feina diària que s’hi fa i com la professió arxivística és inclusiva, diversa i útil per a tothom.

Les visites es podran fer en dos torns, a les 10.30 h i a les 12 h, durant els quals es podran visitar les instal·lacions de l’AHS i veure alguns documents significatius s’hi preseerven. Per assistir-hi cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon 93 726 87 77, ja que l’aforament és limitat.

Conserva fons de persones emblemàtiques i l’arxiu administratiu municipal

L’Arxiu Històric de Sabadell té com a funció la recollida, preservació, tractament tècnic i difusió del patrimoni arxivístic, documental, bibliogràfic i hemerogràfic de la ciutat, ja sigui d’origen municipal o de qualsevol altra procedència. És un referent obligat per a qualsevol investigació històrica i per a bona part de les gestions quotidianes dels ciutadans davant l’administració local.

A més del tractament tècnic dels fons històrics per excel·lència, la seva activitat també s’ha orientat cap a la recollida de fons aliens a l’administració, però d’un interès indubtable per a la identitat de la ciutat: arxius procedents d’empreses que han cessat l’activitat (sobretot arran la crisi del sector tèxtil dels anys 1980), arxius d’entitats i associacions, de famílies o nissagues i de persones emblemàtiques per la seva activitat professional o personal, com ara Andreu Castells i Peig, Joan Oliver (Pere Quart), Joan Prat i Esteve (Armand Obiols), Francesc Trabal, Ricard Simó i Bach, Adolf Cabané, Agustí Borguñó, etc.

L’AHS ha reunit, a més, una biblioteca local amb més de 20.000 volums, una hemeroteca amb més de 1.900 títols, 6.400 cartells, prop de 400.000 fotografies i més de 1.200 pergamins. A l’ensems, l’AHS s’ha constituït en arxiu administratiu de l’Ajuntament, esdevenint una eina molt important per a l’organització administrativa i la implementació del sistema de gestió documental.

Aquesta visita guiada és una oportunitat per descobrir el paper d’aquest servei en la preservació del patrimoni documental de la ciutat i com els sabadellencs i sabadellenques es poden sentir partícips en la salvaguarda i custòdia de la memòria individual i col·lectiva.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Gabriel Fernàndez (ERC): «Catorze regidors no donen capacitat per liderar. Si tens l’altra meitat del Ple en contra, tens un problema greu»

Esquerra Republicana de Catalunya suspèn la gestió del govern municipal durant el darrer any. La formació, que ha celebrat una trobada amb els mitjans...

El Futbol Sala Sabadell Femení resol alguns dubtes i sortirà a competir a Segona amb el mateix bloc

El Futbol Sala Sabadell Femení sortirà a competir a Segona Divisió la pròxima temporada. Després d'aconseguir l'ascens signant la temporada perfecta a Divisió d'Honor...

La renovació completa de La Vela, més a prop

La renovació completa de La Vela, més a prop

Aprovat inicialment el projecte del passeig de la Plaça Major

La Junta de Govern Local ha aprovat inicialment el Projecte de remodelació del passeig de la Plaça Major, que comptarà amb un pressupost superior...

Recent Comments