martes, enero 19, 2021
Inicio Local Les millores a tots els barris per no tenir una ciutat a...

Les millores a tots els barris per no tenir una ciutat a dues velocitats i les accions per no deixar ningú enrere, principals eixos del Pressupost 2021

Tal com ha explicat avui la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González,

«amb aquests pressupostos consolidem la posada en marxa de l’Ajuntament, que estava aturat. Proposem projectes a curt termini a tots els barris per no tenir un Sabadell a dues velocitats. També un projecte de futur cap a una ciutat més verda, amb projecció i atracció econòmica. Avancem cap a una ciutat amb eix del coneixement i universitari, on s’impulsarà la creació de llocs de feina. I tot plegat, reforçant el suport a les persones amb més dificultats, sense deixar ningú enrere».

Amb la planificació dels comptes municipals, es podran combatre les conseqüències de la COVID-19 en els diferents àmbits, situant l’atenció a les persones i els drets socials al centre de l’acció del govern. Alhora, les diferents partides permetran desenvolupar projectes arreu de Sabadell i avançar cap a una ciutat cada cop més neta, més segura i més verda. Així mateix, es potenciaran les accions per afavorir l’activitat econòmica, fomentant el coneixement i atraient inversió a la ciutat, i per tant fomentant també la generació d’ocupació.

Tot plegat en un context de supressió de les regles de la despesa i superàvit que permetran a l’Ajuntament disposar de més recursos addicionals a curt termini. D’aquesta manera, un cop es liquidi el pressupost d’aquest exercici 2020, i sense les limitacions actuals en matèria de romanents, l’administració municipal podrà planificar noves actuacions que s’afegiran a les ja previstes.

Les persones i els drets, al centre de l’acció municipal

La despesa d’Acció Social s’incrementa en prop d’un 9% respecte de 2020, passant de 19,8 a 21,6 M€. En aquest sentit, es treballarà per oferir els suports necessaris a les persones que més ho necessiten i es consolidarà la nova organització del servei municipal, reforçant l’acollida i el seguiment especialitzat. En matèria d’habitatge s’iniciarà la construcció de noves promocions per ampliar el nombre de pisos de lloguer social a la ciutat i es reforçaran les accions per prevenir el deute hipotecari i de lloguer. També s’implementaran les conclusions de l’estudi independent que s’ha encarregat sobre l’estat real dels pisos dels Merinals.

El servei d’educació comptarà amb 20M€ per continuar avançant en l’equitat i la generació d’oportunitats per a tot l’alumnat. Dins aquest capítol, se’n reserven més de 200.000 per a actuacions de bioclimatització i altres millores a les escoles bressol municipals i 375.000 euros per al manteniment i millora d’equipaments educatius. Així mateix, l’any que ve s’iniciaran les obres d’ampliació del Centre Cívic de Sant Oleguer per acollir la seu del sud de l’Escola de Música.

Pel que fa a Cultura, és un dels àmbits que incrementa recursos. Comptarà amb prop de 9,5 M€ per afavorir la reactivació del sector cultural, sens dubte un dels més afectats per la pandèmia. En el proper exercici, es treballarà per repensar les grans programacions de ciutat com la Festa Major, apostant clarament per donar suport a les produccions locals (de km 0). També es mantindran les programacions i els cicles als equipaments escènics amb la programació professional de la ciutat, s’avançarà en la col·laboració i suport a les entitats i es millorarà la comunicació i difusió de l’activitat cultural.

En salut es continuarà col·laborant en la gestió de la crisi provocada per la COVID-19, amb accions que contribueixin al control de la malaltia i a la sensibilització de la ciutadania. S’incrementaran les accions de control d’aus peridomèstiques i es milloraran els mecanismes de detecció i control de plagues urbanes.

En esports, es continuarà avançant per garantir la qualitat de la pràctica esportiva als 25 equipaments esportius municipals. Destaca el suport a les entitats i una especial atenció als programes d’esport escolar i d’esport femení. En l’àmbit de les inversions, cal remarcar la licitació del projecte per fer possible el nou pavelló dels Merinals, la renovació de la gespa artificial dels camps de futbol de Sant Oleguer i dels Merinals, la renovació de l’skate park del parc de Catalunya i l’inici d’un pla de rehabilitació de les pistes de petanca.

Pel que fa a democràcia deliberativa i transparència, s’impulsaran les eines de transparència i bon govern, s’aposta per la innovació en l’àmbit de la democràcia deliberativa i es desplegarà el Pla Estratègic d’Intervenció Comunitària. També es posarà en marxa el nou projecte Sabadell Districte Intercultural per acostar la cultura als barris.

La xarxa comunitària de professionals al nord de la ciutat, l’ampliació del projecte A-Porta als barris de Sabadell, la consolidació de Som Torre-romeu, el projecte comunitari Mapa d’Oportunitats a les Termes i la millora de la xarxa dels equipaments cívics de la ciutat són altres de les actuacions previstes.

Així mateix, l’any 2021 es reforçaran els mecanismes i recursos per lluitar contra la violència i la discriminació envers les dones i contra la lgtbifòbia i s’acompanyarà les entitats i la ciutadania per incloure la perspectiva de gènere i LGTBI en el seu dia a dia.

En relació amb els drets per a tothom, s’incrementen fins al 0,85% els ingressos propis destinats a Cooperació, s’elaborarà el primer Pla d’Interculturalitat de Sabadell, el nou Pla de Joventut i també el Pla de Memòria Històrica.

En Benestar Animal, es destinaran 300.000 euros al servei de recollida i atenció dels animals abandonats o perduts i s’encarregarà el projecte per a un nou refugi d’animals a la ciutat. S’ampliarà el nombre d’àrees de gossos existents i s’avançarà en la promoció de Sabadell Pet Friendly.

Millores de nord a sud i d’est a oest

La neteja i recollida de residus a Sabadell comptarà l’any vinent amb un pressupost a l’entorn de 30 milions d’euros. Entre les accions, s’intensificaran les campanyes de sensibilització i de foment del civisme i es posarà una especial atenció en tots els serveis relacionats amb la prevenció de la COVID-19. S’incrementaran els mecanismes per a la inspecció i seguiment de l’estat dels contenidors i la seva ubicació a la via pública i es fomentaran els sistemes de monitorització en temps real per fer un millor seguiment del servei de recollida de residus i de neteja.

Un altre dels capítols amb una forta previsió de despesa serà Seguretat i Civisme, que suma 18,4 M€. En aquest marc, es continuaran incrementant les dotacions de la Policia municipal i es finalitzarà la remodelació de la central de comandament de Cal Marcet. Així mateix, s’instal·laran noves càmeres de seguretat a plaça de Picasso, a Can Puiggener i a l’Eix Macià.

En el camí per avançar cap a una ciutat més verda, es destinaran més d’11 M€ per afavorir la transició energètica. Entre les partides del pressupost, es destinaran 1, 22 milions a la reposició de l’arbrat a la ciutat i prop de 700.000€ als carrils bici que uniran Sabadell amb Sant Quirze del Vallès i amb Terrassa.

Pel que fa a les actuacions per posar a punt tots els barris de la ciutat, es destinarà 1,5 milions a la renovació i millora dels carrers i del clavegueram i 855.000 per millorar l’accessibilitat, la senyalització i la semaforització. Entre les inversions, destaquen, així mateix, projectes a diferents districtes com és el projecte del passeig de la Plaça Major, les obres de la tercera fase del parc de les Aigües, les actuacions a les places de la Llibertat i de la Fuensanta, la reurbanització del carrer de Goya o el camí escolar de l’Escola Serra, entre altres.

Impuls econòmic

Amb la voluntat d’afavorir l’activitat econòmica i la generació d’ocupació, l’any vinent es continuarà endavant amb els programes de foment de l’ocupació i de formació, les accions de suport i acompanyament a les empreses i als comerços de la ciutat i amb les iniciatives per atraure inversió.

Així, l’any 2021, un total de 450 persones en atur podran participar en programes d’ocupació i es desplegaran 300 accions formatives. Els programes d’orientació i inserció laboral arribaran a 3.500 participants. Així mateix, es destinarà 1 milió d’euros per adequar l’edifici de Sallarès i Deu i poder ubicar-hi l’Escola d’Hostaleria.

D’altra banda, per mitjà de l’obra pública s’injectaran recursos al territori i es fomentarà l’activitat econòmica i es continuaran fomentant les accions per evitar el tancament d’empreses i contribuir al relleu empresarial. També s’abordarà un Ple d’atracció i retenció d’empreses i el projecte per a la modernització del polígon Sud-Oest i s’invertiran 275.000 euros en la millora de la Fira Sabadell.

Entre les accions de suport al comerç, s’impulsaran campanyes de sensibilització i difusió del comerç local. Es mantindrà la reducció del 75% de la taxa de terrasses i mercadets al 2021 i s’impulsarà la campanya Xec 20 € per reactivar el consum als comerços de la ciutat.

Gestió eficient i transparent

Al costat de totes les actuacions, l’Ajuntament continuarà treballant per ser una administració cada cop més eficient, transparent i accessible. En aquest sentit, el 2021 culminarà la implantació de l’administració electrònica, que millorarà notablement tant els sistemes de treball com la comunicació amb la ciutadania.

19,6 milions d’euros d’inversions

Les inversions sumaran 19,6 milions d’euros. Entre les múltiples accions es preveu que l’any 2021 es pugui iniciar la licitació del nou pavelló dels Merinals i portar a terme millores de bioclimatització a diferents escoles bressol municipals. Encara en matèria d’equipaments es destinarà 1 milió d’euros a l’ampliació del Centre Cívic de Sant Oleguer per acollir la seu sud de l’Escola de Música i 320.000 € per a la millora dels camps de futbol dels Merinals i de Sant Oleguer. Així mateix, com ja s’ha apuntat, es culminarà la remodelació de la central de comandament de la Policia municipal.

Altres inversions es vinculen a la recuperació del patrimoni per a la ciutat. A la rehabilitació del conjunt fabril de Sallarès i Deu per acollir l’Escola d’Hostaleria (1 milió d’euros), es sumaran els prop de 600.000 euros que s’empraran en la consolidació del Vapor Pissit i els 250.000 que es destinaran a l’estabilització del Castell de Can Feu. També es condicionarà l’alberg de Sant Oleguer i es rehabilitarà la façana de l’Ajuntament.

A les inversions ja mencionades en espai públic (com la millora de ferms, la reposició de l’arbrat o la renovació de diferents carrers i places com el passeig de la Plaça Major, la plaça de la Fuensanta, el carrer de Goya o el parc de les Aigües entre moltes altres), es sumaran important partides en matèria de sostenibilitat com la inversió en els nous carrils bici intermunicipals, als quals es destinaran més de 680.000 euros.

També són especialment remarcables els més de 678.000 € que s’empraran l’any que ve en la transformació del Portal Sud (accés sud) de la ciutat. En aquest sentit es preveu licitar les obres durant la primera meitat de 2021 i iniciar treballs el segon semestre de l’any.

I, així mateix, destaquen les inversions que permetran culminar la transformació organitzativa per a l’assoliment de l’administració electrònica i a les quals es destinaran més de 2 milions d’euros.

Més informació

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

El Natació Sabadell torna a regnar a la natació catalana nou anys després

El Club Natació Sabadell s'ha endut la victòria al Campionat de Catalunya absolut de natació disputat des de dijous fins ahir a Terrassa. L'equip...

L’Astralpool masculí, a la segona fase de la Divisió d’Honor entre els tres primers

Queden tres jornades per acabar la primera fase de la Divisió d'Honor masculina de waterpolo, però l'Astralpool Natació Sabadell ja ha garantit matemàticament la...

Recent Comments