martes, septiembre 28, 2021
Inicio Local Els Punts Liles es multipliquen per sis des del 2018 i fan...

Els Punts Liles es multipliquen per sis des del 2018 i fan més de 500 atencions durant la Festa Major

Els Punts Liles són espais de seguretat on es poden fer atencions en cas d’assetjament, abús o agressions sexistes i lgtbifòbiques, a més d’oferir informació sobre els recursos i serveis disponibles a la ciutat. Als Punts Liles hi ha una psicòloga i sempre són un mínim de dos professionals amb formació específica sobre violències masclistes. En el cas d’aquesta Festa Major no s’ha tractat cap situació d’agressió sexual ni lgtbifòbica en el Punt Lila. La majoria d’atencions han estat consultes sobre consentiments i límits; també s’han donat a conèixer diferents recursos, com el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI) de Sabadell. Quatre dones que han fet aflorar una situació de violència masclista pròpia o propera –que no s’han produït durant la Festa Major– i que han estat derivades al SIAD per tal de rebre assessorament amb les diferents professionals especialitzades en treball social, psicologia per a dones i infanto-juvenil, i dret.

«Els Punts Liles son espais de prevenció, però també son un punt segur per a persones que es poden trobar en situació de perill», ha dit la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Marta Morell. I afegeix: «Hem estat presents als espais on hi havia actes de Festa Major, i continuem apostant per la prevenció i la sensibilització per erradicar les violències masclistes de la nostra ciutat».

Pel que fa a l’actuació municipal els dies de Festa Major, la tinenta d’alcaldessa ha explicat que:

«Hem ofert suport a la víctima i posem tots els recursos dels que disposem a nivell municipal, com el SIAD». Morell ha recordat que «l’únic culpable d’una agressió sempre és l’agressor.»

Evolució a l’alça de la presència de Punts Liles

A partir de l’any 2018 es van començar a instal·lar els Punts Liles en el marc de la celebració d’actes de ciutat amb l’objectiu d’apropar informació, serveis i recursos a la ciutadania. La necessitat de fer accessibles l’acompanyament i l’assessorament en cas d’assetjament, abús o agressions sexistes i lgtbifòbiques, o simplement la conveniència d’apropar informació a tothom, ha afavorit que any rere any s’instal·lin més punts arreu de la ciutat. Les dades mostren aquesta evolució:

  • 2018: 4 Punts Liles
  • 2019: 6 Punts Liles
  • 2020: 27 Punts Liles
  • 2021: 22 Punts Liles (fins a Festa Major).

Dels sis Punts Liles d’aquesta Festa Major, els que han realitzat més atencions són els ubicats al passeig de la Plaça Major la nit del divendres, dissabte i diumenge, amb un total de 453 atencions. Els altres Punts Liles han estat a la plaça de la Sardana, el divendres a la tarda coincidint amb el Despertar de Festa Major; a la plaça del Treball el dissabte a la nit, en el marc del concert de Barraques; i a l’entrada de l’estadi de la Nova Creu Alta, durant el primer partit de la temporada del Centre d’Esports Sabadell a la ciutat.

Per franges d’edat, la majoria d’atencions han estat a joves d’entre 16 i 24 anys (315 atencions) i de menys de 15 anys (112 atencions). Destaquen també 57 persones ateses entre 46 i 65 anys. Del total de 585 persones que s’han atès als Punts Liles un 71% eren dones.

Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i alhora donar resposta a les persones que pateixen aquesta xacra, l’any passat es van començar a planificar Punts Liles en diferents espais de concurrència i adreçats a la població general, no només en horari nocturn.

Cal recordar que l’any 2020 es va posar en marxa de l’Assessoria Punt Lila a l’Oficina Jove (al Vapor Codina, c. Blasco de Garay, 19). En funcionament des del setembre passat, es pot solicitar cita al 93 745 33 01, al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., o per whatsapp al 689 32 19 45.

Més il·luminació i desplaçaments segurs

Dintre de les mesures que l’Ajuntament està implantant per reforçar la seguretat al carrer, s’està realitzant un procés de renovació de l’enllumenat públic, canviant el 90% de les lluminàries per sistemes LED, que proporcionen més llum i, per tant, fan més segur l’espai públic.

En el marc de la Festa Major, hi ha hagut també la campanya Mou-te amb seguretat, que ofereix cobertura en els desplaçaments si hi ha situació de vulnerabilitat i/o risc. Un any més, el col·lectiu del taxi oferia assistència, de forma gratuïta, a les persones que es poguessin sentir amenaçades per tal d’allunyar-les de la situació de perill. Segons han informat les dues associacions de taxistes de la ciutat, cap d’elles ha realitzat cap servei en el marc de la campanya. Cal tenir en compte que aquesta campanya continua activa durant la resta de l’any.

En paral·lel, aquest dies també han funcionat les parades intermèdies dels autobusos de Transports Urbans Sabadell (TUS) per tal de facilitar un punt de parada més proper a la destinació dels usuaris en horari de nit del servei.

En aquest sentit, a l’espai públic també es van instal·lar mig centenar de mupis amb la informació per assegurar desplaçaments segurs en cas que alguna persona es trobi en perill.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Afectacions a la via pública, aquest cap de setmana, provocades per esdeveniments diversos a Sabadell

Sabadell viurà els propers dies diferents afectacions a la via pública provocades per esdeveniments diversos. El primer té lloc ara mateix i fins al...

El Malibú Esportiu abaixa la persiana 35 anys després

El club esportiu que es trobava al número 47 del carrer Bosch i Cardellach, el Malibú Esportiu, s'ha vist obligat a tancar i a...

L’Ajuntament fa un seguit d’actuacions en entorns escolars i en equipaments concorreguts arreu de la ciutat

Amb l’objectiu comú de protegir els vianants en determinats entorns escolars i en equipaments concorreguts, l’Ajuntament ha enllestit diferents actuacions aquests últims dies, com...

Recent Comments